Luister Live

Minister Zuhal Demir start vernatting Kalkense Meersen

31 januari 2021 - 17:32

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) duwde de ‘vernatting van de Kalkense Meersen’ op gang. Dat betekent dat het natuurgebied meer water zal bufferen.

Zondag was het de ‘Word Wetlands Day’. Deze dag herinnert aan de ondertekening van het internationaal verdrag ter bescherming van waterrijke natuurgebieden, op 2 februari 1971. De Kalkense Meersen is zo’n gebied, 600 hectare groot op het grondgebied van de gemeenten Schellebelle, Uitbergen, Wetteren en Kalken. Dat was het uitgelezen moment om de zogenaamde ‘vernatting van de Kalkense Meersen’ in gang te zetten. 

Met een druk op de knop paste de minister de instellingen van het pompgemaal tussen de Schelde en de Kalkenvaart aan. Vanaf nu zal er meer water in de meersen blijven staan. Vroeger was het niveau waarop het water de Schelde instroomde veel lager. Dat is nu verhoogd. Het water wordt gebufferd in de Kalkense Meersen. Dat is nodig in voorbereiding op de klimaatveranderingen die meer droge periodes en meer hevige regenval zullen brengen. Het natuurgebied zal nu het water langer ophouden zodat het meer tijd krijgt om te infiltreren in de grond.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Rolling Stones

Satisfaction
19:45

Coldplay

Higher power
19:41

Cure

A forest
19:37

New Musik

This World Of Water
19:33

Dido

Life for rent