Nieuw protest tegen afbouw dienstverlening banken in Oosterzele

Johan Van Bever
22 februari 2024 - 0:22
Nieuw protest tegen afbouw dienstverlening banken in Oosterzele

Al meer dan een jaar moeten vijf van de zes deelgemeentes  het stellen met alleen geldautomaten in Oosterzele zelf. Banken sluiten ook filialen in de gemeente of verminderen de dienstverlening aanzienlijk. Het Oosterzeelse bestuur protesteert daarom verder tegen het reduceren van de dienstverlening door banken, waarvan burgers het slachtoffer zijn.

Al sinds eind 2022 zijn alleen nog bankautomaten te vinden in de kern van deelgemeente Oosterzele, op loopafstand van elkaar. In Scheldewindeke en Balegem, de andere grote deelgemeentes van Oosterzele, zijn de geldautomaten gesloten. Dat betekent dat burgers van sommige straten zich meer dan vijf kilometer moeten verplaatsen om een bankautomaat te vinden. Het gemeentebestuur heeft daar begin 2023 al tegen geprotesteerd.

Daarbij komt ook de sluiting van enkele filialen van grootbanken. Op het Dorp is al een bankkantoor gesloten en begin mei volgt nog een in Scheldewindeke. Andere banken hebben hun openingsuren aanzienlijk teruggeschroefd. Dat verhoogt de druk op de telefonische dienstverlening waardoor banken ook op die manier minder bereikbaar dreigen te zijn. Het Oosterzeelse bestuur vindt de beperkte aanwezigheid van geldautomaten en bankfilialen niet kunnen in een gemeente met zes deelgemeentes, intussen meer dan 14 000 inwoners en een oppervlakte van meer dan 43 km².


Een lokaal bestuur kan geen regels over bankautomaten en -kantoren opleggen, maar toch legt Oosterzele zich niet zomaar neer bij de situatie en geeft het een signaal. Want vijf kilometer in landelijke gebieden, zoals in de afspraken staat tussen Febelfin en de regering, is een hele afstand om geld af te halen of te deponeren en om andere financiële dienstverlening te krijgen.

Laatst gespeeld op Accent

06:42
cover of STEPHEN OAKS & NILS VAN ZANDT & IWARO FEAT. NICKY JAM with Descontrol (Outta Control)

STEPHEN OAKS & NILS VAN ZANDT & IWARO FEAT. NICKY JAM

Descontrol (Outta Control)
06:39
cover of CASCADA with Ain

CASCADA

Ain't No Mountain High Enough
06:36
cover of STARTING ROCK FEAT. DIVA AVARI with Don

STARTING ROCK FEAT. DIVA AVARI

Don't Go
06:32
cover of ENRIQUE IGLESIAS, DESCEMER BUENO, ZION & LENNOX with Subeme La Radio

ENRIQUE IGLESIAS, DESCEMER BUENO, ZION & LENNOX

Subeme La Radio
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.