Nieuwe wedstrijdtoren en baggerwerken Watersportbaan

Johan Van Bever
13 augustus 2022 - 9:10
Nieuwe wedstrijdtoren en baggerwerken Watersportbaan

De Watersportbaan wordt binnenkort getransformeerd tot een topsportaccommodatie. De volledige roeibaan wordt overal uitgediept tot minimaal twee meter, zodat roeiboten veel sneller kunnen varen. Er wordt ook een nieuwe, hypermoderne wedstrijdtoren gebouwd, die met een ‘getrapte overkraging’ een echte blikvanger wordt.

De Watersportbaan is voor het laatst uitgebaggerd in 1977. De voorbije 45 jaar zijn er tonnen slib, bladeren en rommel in terechtgekomen. Hierdoor bedraagt de diepte op sommige plaatsen aan de rand nog slechts 60 centimeter. Er starten binnenkort grondige baggerwerken om de roeibanen overal opnieuw een minimale diepte van twee meter ten opzichte van het waterniveau te geven, waardoor de roeiboten ongehinderd en veel sneller kunnen varen. Er zal naar schatting 35.000 m³ slib worden afgevoerd. De werken starten op 3 oktober 2022 en zullen naar schatting duren tot eind februari 2023. In die periode wordt de Zuiderlaan langs het water afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en kan er niet geparkeerd worden. De volledige site Blaarmeersen blijft wel bereikbaar.

De huidige wedstrijdtoren dateert van de jaren 1970 en is erg verouderd. Isolatie ontbreekt, toegangstrappen zijn onveilig en de toren mist basisvoorzieningen. Dit alles kan niet aangepakt worden met een renovatie. Daarom wordt gekozen voor een nieuwbouw, waarvoor de werken starten in maart 2023. De nieuwe wedstrijdtoren wordt de blikvanger van de Watersportbaan met als opvallendste kenmerk de ‘getrapte overkraging’. Het gelijkvloers heeft een bruto-oppervlakte van 35,5 m², de eerste verdieping een oppervlakte van 86,90 m² en de bovenste verdieping gaat naar een oppervlakte van 187,50 m². Dit laatste is dus een veelvoud van de benedenverdieping. Stabiliteitstechnisch een huzarenstukje, waarvoor maar liefst 17 funderingspalen geplaatst worden.

De nieuwe wedstrijdtoren zal in de toekomst een dubbele functie hebben. Enerzijds als dagelijks trainingscentrum voor de roeiers en kajakkers, en anderzijds voor de wedstrijdorganisatie van internationale regatta’s. In het najaar van 2021 werd al een vaste steiger aangelegd ter hoogte van Kajakclub GEKKO waar alle clubs gebruik van kunnen maken. De uitgediepte baan en de multifunctionele wedstrijdtoren zullen het mogelijk maken om een ideaal voorbereidingstraject uit te zetten voor de Olympische Spelen in Parijs (2024) en Los Angeles (2028).

Laatst gespeeld op Accent

05:52
cover of ICE SPICE FT. NICKI MINAJ with Princess Diana

ICE SPICE FT. NICKI MINAJ

Princess Diana
05:49
cover of LAURENT WOLF with Walk The Line

LAURENT WOLF

Walk The Line
05:46
cover of CASCADA with Ain

CASCADA

Ain't No Mountain High Enough
05:43
cover of GLENN CLAES with Sound Of Silence

GLENN CLAES

Sound Of Silence
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.