Ochtenduitzending donderdag 18 november 2021

Johan Van Bever
18 november 2021 - 6:35
Ochtenduitzending donderdag 18 november 2021

Woensdagavond protesteerden honderden mensen onder de Gentse Stadshal tegen seksueel geweld. “Gisteren berichtte de pers alweer over het zoveelste incident van seksueel geweld op enkele weken tijd ” zegt Ina Van Maele, initiatiefneemster. “De stroom aan klachten en getuigenissen is enorm. Toch hebben we hier niet te maken met een nieuw fenomeen. Seksueel geweld is een structureel probleem dat voorkomt in alle hoeken van de samenleving. Dat vraagt om structurele oplossingen en daarom staan wij hier vanavond opnieuw. Na de vorige protestactie deed het Gentse Stadsbestuur enkele beloftes. Die zijn echter te beperkt en nog te weinig concreet. Als we de strijd met seksueel geweld willen aangaan is een echte ambitieuze aanpak nodig op alle terreinen van de samenleving. Daarvoor is niet enkele de stad verantwoordelijk. We richten ons ook tot de Vivaldi-regering. Zij beloofde om van seksueel geweld een prioriteit te maken. Tot nog toe blijft het bij losse maatregelen, vage beloftes en mist ze ambitie”. Voor de actievoerders moet het openen van de tien Zorgcentra na Seksueel Geweld een versnelling hoger schakelen. Daarnaast is één per provincie het absolute minimum.

Er komt vanaf vandaag donderdag 18 november een extra testcentrum voor corona in Aalst. De twee Aalsterse ziekenhuizen en de huisartsen van Eerstelijnszone Regio Aalst worden overspoeld met aanvragen voor een coronatest. Afgelopen weekend kregen de huisartsenwachtpost, het OLV en het ASZ bijna 1.500 mensen over de vloer om zich te laten testen op het coronavirus. Dit zorgt voor een enorme druk op de gezondheidszorg, gewone consultaties komen in het gedrang. Komende  dagen en weken wordt verwacht dat de vraag naar testen nog zal stijgen. Het nieuwe testcentrum zorgt voor extra capaciteit. Het nieuwe testcentrum is een samenwerking tussen de Eerstelijnszone Regio Aalst voor de gemeenten Erpe-Mere, Denderleeuw, Haaltert, Lede en Aalst, de huisartsenwachtpost, het OLV en het ASZ en de stad Aalst. Locatie is wijkgezondheidscentrum De Oever van het Daenshuis op de Albrechtlaan 117 in 9300 Aalst, dat is het voormalige donorcentrum van het Rode Kruis.

Tijdens de vijfde editie van de Matexi Award dinsdagavond huldigde Matexi de meest verbindende buurtinitiatieven van België. De awards, die overhandigd werden door onder andere Herman Van Rompuy, hebben een totaalwaarde van 10.000 euro en gaan uit naar initiatieven en projecten die de sociale cohesie tussen buren versterken en de leefbaarheid van buurten vergroten. De juryprijs voor meest verbindende particuliere buurtinitiatief ging naar Buurtcentrum Santo, een burgerproject in de Gentse Moscou-buurt waarbij een vervallen brandweerkazerne omgetoverd werd tot een levendig buurtcentrum met ruimte voor sport, spel en cultuur. De publieksprijs voor meest verbindende buurtinitiatief van een lokaal bestuur ginbg naar het Skatepark in brede school-project in Sint-Lievens-Houtem, een levendig kruispunt voor ontmoeting van scholieren, skaters en buurtbewoners.

Van Morrison, Agnes Obel en Kae Tempest zijn de eerste internationale namen voor Gent Jazz 2022. Het betreffen artiesten die hun aanwezigheid op de eerder door de coronapandemie afgelaste edities van 2020 en 2021 al hadden bevestigd, maar telkens verstek moesten geven. Eerder dit jaar had Sting zijn tournee al verplaatst naar 2022 en hij houdt op 13 juli halt in Gent. Na twee uitzonderlijke jaren is het vertrouwen van de artiesten terug en nu is het een kwestie om weer met volle goesting het pad te effenen voor een volwaardige editie, waaraan nog veel nieuwe groepen en artiesten zullen worden toegevoegd. De 21ste editie van Gent Jazz vindt plaats op de Bijlokesite in Gent van 7 tot 17 juli 2022. Op zondag dag 10 juli treedt Van Morrison aan als headliner.

Laatst gespeeld op Accent

03:44
cover of MOGUAI, NORA VAN ELKEN, LOHRASP KANSARA feat. NORMAN ALEXANDER with New Day

MOGUAI, NORA VAN ELKEN, LOHRASP KANSARA feat. NORMAN ALEXANDER

New Day
03:40
cover of JACK WHITE, ALICIA KEYS with Another Way To Die

JACK WHITE, ALICIA KEYS

Another Way To Die
03:37
cover of SAM SMITH & MADONNA with VULGAR

SAM SMITH & MADONNA

VULGAR
03:35
cover of BENNY MUSSA with Save My Life

BENNY MUSSA

Save My Life
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.