Ochtenduitzending vrijdag 5 november 2021

Johan Van Bever
4 november 2021 - 22:14
Ochtenduitzending vrijdag 5 november 2021

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor verschillende restauratieprojecten in de provincie Oost-Vlaanderen. De Vlaamse Overheid kent voor deze projecten samen een premie van 852.946,36 euro toe. De pastorie van de O.L.V.-parochie in Aalst wordt herbestemd tot een multidisciplinair therapiecentrum. De twee hoofddaken in cementleien van de pastorie van Wieze worden gerestaureerd, net als de aanliggende delen van de gevels. De torenspitsen van de noordelijke kruisbeuk van de Sint-Baafskathedraal in Gent hebben dringend nood aan een restauratie. De Vzw Begijnhof Sint-Elisabeth beheert en restaureert stap per stap het volledige groot begijnhof in Gent. De daken 3 en 4 van de Sint-Pietersabdij in Gent worden gerestaureerd. Het zink in de bakgoten van het Kasteel Lilare in Brakel bevindt zich in slechte staat en zal vernieuwd worden. Ook de dakkapellen hebben restauratiewerken nodig. Het dakgebinte van de kerk van Temse is op verschillende plaatsen ernstig aangetast door kevers.

Sinds begin mei voert De Vlaamse Waterweg nv onderhoudswerken uit aan de grote sluis in Evergem. Deze werken gaan gepaard met een drooglegging van de sluis en bieden de gelegenheid om de sluisdeuren uit te rusten met sensoren. Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) wil namelijk met behulp van geavanceerde data-analyse komen tot een predictief onderhoudsmodel voor sluizen. Predictief onderhoud betekent dat op voorhand bepaald wordt wanneer bepaalde vitale onderdelen van uw productielijn het einde van hun levensduur zullen bereiken. Hierdoor is het mogelijk om deze onderdelen vooraf te vervangen, zodat de downtime tot een minimum herleid wordt en hoge herstelkosten kunnen vermeden worden. De werken zullen in augutsus van volgend jaar helemaal afgerond zijn.

De derde fase van de werken aan de Dampoort gaat van start op dinsdag 9 november. In deze fase wordt de riolering onder de spoorwegbrug en het Antwerpenplein vernieuwd en worden het Antwerpenplein en het kruispunt met de Koopvaardijlaan in hun nieuwe vorm heraangelegd. Deze fase duurt zeven maanden en veroorzaakt de meeste hinder, want de Koopvaardijlaan en de aansluiting op de Antwerpsesteenweg worden afgesloten voor het verkeer. Dat zorgt voor een sterk gewijzigde verkeerssituatie op de Dampoort maar ook in de omliggende wijken. De Dampoort en de handelaars in de buurt blijven steeds bereikbaar maar het Agentschap Wegen en Verkeer roept weggebruikers op wijs naar Gent te komen en de Dampoort zoveel mogelijk te mijden met de wagen. De fiets en het openbaar vervoer zijn een goed alternatief. Wie toch met de auto in de buurt moet zijn, houdt het best rekening met langere reistijden. 

Sint-Maarten is op komst. Op zondag 7 november om 15 uur maakt hij zijn intrede aan het Veer in Schellebelle, een organisatie van OKA. Maar ook de gemeente Wichelen organiseert heel wat activiteiten. De vrijetijdsdienst van Wichelen stippelde een doe-wandeling van 3,5 km uit. De startplaats is de bib op het Dorp van Schellebelle. De wandelboekjes zijn verkrijgbaar in de bib van Schellebelle of Serskamp en kan ook van de gemeentelijke website geplukt worden. In de pastorijtuin van Schellebelle wordt een speelzone ingericht. De activiteitentuin is elke dag vrij te bezoeken. Tot en met 14 november kan men op het dorpsplein van Schellebelle terecht om de gratis expo ‘Maarten en de magie van de mantel’ te bezoeken. De bijhorende audiogids beluistert men via de smartphone. Voor de kinderen zal er een gratis stickerboekje zijn.

Laatst gespeeld op Accent

12:42
cover of COLDPLAY with Paradise

COLDPLAY

Paradise
12:34
cover of ELIZA ROSE & CALVIN HARRIS with Body Moving

ELIZA ROSE & CALVIN HARRIS

Body Moving
12:31
cover of YAZOO with Don

YAZOO

Don't Go
12:28
cover of ELLA HENDERSON FEAT. RUDIMENTAL with Alibi

ELLA HENDERSON FEAT. RUDIMENTAL

Alibi
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.