Ombudsvrouw behandelde 654 klachten

Johan Van Bever
28 februari 2023 - 0:16
Ombudsvrouw behandelde 654 klachten

Ombudsvrouw Helena Nachtergaele heeft in 2022 in totaal 654 klachten behandeld. Dat is ongeveer evenveel als het jaar daarvoor. Parkeren en toegang tot het autovrij gebied, de afvalophaling en problemen met het leefloon vormen het gros van de klachten.

In 2022 werd de ombudsdienst 1.856 keer gecontacteerd. In 654 gevallen was de dienst bevoegd om een onderzoek te starten, in de andere gevallen werd er doorverwezen. Van die 654 gevallen werd ongeveer een derde (gedeeltelijk) gegrond verklaard. Het grootste aantal klachten ging over mobiliteit (parkeren, gebrekkige communicatie en toegang tot het autovrij gebied), al bleek het merendeel ongegrond (184 van de 237). Andere klachten betroffen vooral afvalophaling en sluikstorten. Verder waren er ook klachten rond het leefloon en het onderhoud van sociale woningen en over het onderhoud van openbaar groen.

Veel klachten ontstaan omdat een burger onterecht het gevoel heeft dat een stadsdienst de regelgeving niet naleeft. Wat wél vaak tot een terechte klacht leidt, is ‘adequate communicatie’. Hierover werden 114 klachten onderzocht en meer dan de helft bleek terecht, omdat de burger geen of geen correct antwoord kreeg of omdat het antwoord te lang uitbleef.

Zoals elk jaar brengt de ombudsvrouw ook enkele aanbevelingen aan. Zo zouden burgers bijvoorbeeld beter geïnformeerd kunnen worden over de kosten bij een inname van de publieke ruimte, en zouden de eerstelijnsklachten over sociale woningen zorgvuldiger opgevolgd kunnen worden. Alle aanbevelingen staan in het rapport, dat wordt besproken op de themacommissie van donderdag 23 maart 2023.

Laatst gespeeld op Accent

02:21
cover of HARRY STYLES with Satellite

HARRY STYLES

Satellite
02:18
cover of BRYAN ADAMS with Summer Of

BRYAN ADAMS

Summer Of '69
02:16
cover of KRIS KROSS AMSTERDAM, DONNIE, TINO MARTIN FEAT. ANDRÉ HAZES with Zomer In M

KRIS KROSS AMSTERDAM, DONNIE, TINO MARTIN FEAT. ANDRÉ HAZES

Zomer In M'n Bol
02:12
cover of CALVIN HARRIS with Feel So Close

CALVIN HARRIS

Feel So Close
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.