Pascale Van Essche over de Kampenhoeve: “Net zoals mensen zijn er verschillende soorten karakters, maar ze oordelen niet”

Fabian Tack
13 april 2019 - 13:47
Pascale Van Essche over de Kampenhoeve: “Net zoals mensen zijn er verschillende soorten karakters, maar ze oordelen niet”

Binnenkort kunnen mensen met een beperking of in moeilijkheden in De Kampenhoeve therapie volgen. Die therapie is niet zoals de gewone therapie, maar met paarden en ezels. “We zien dat dieren in het algemeen een positieve invloed hebben op mensen.” Zegt Pascale Van Essche van de Kampenhoeve.

De Kampenhoeve is een ezel- en paardencentrum waar personen met een beperking of in moeilijkheden binnenkort therapie kunnen volgen met ezels en paarden. “Dat is voor kinderen, volwassenen en jongeren die met iets zitten.” Zegt Pascale Van Essche, oprichtster van de Kampenhoeve. “Dat zijn mensen met gebrek aan zelfvertrouwen, kinderen die gepest worden en met onzekerheden zitten. Ook voor kinderen die ASS, ADHD en met alle etiketten die er tegenwoordig zijn, hebben. Kinderen uit de bijzondere jeugdzorg en volwassenen met een beperking zijn zeker ook welkom.”

Paard versus ezel

In de Kampenhoeve is het bedoeling dat iedereen zorg op maat krijgt: “Wij starten met twee therapeuten. We zouden wel willen uitbreiden, maar dat is afhankelijk van de nood in Wetteren en omgeving. De begeleiding die wij aanbieden is een-op-een en een sessie duurt 45 min. De ’therapeut’ die een-op-een begeleidt is ofwel een ergotherapeut, een orthopedagoog, een psycholoog of een logo. Die gaat dan afhankelijk van de doelstellingen die opgesteld zijn het een en ander doen met de kinderen. Dat is dan met de ezels, bij de ezels, op de ezels, maar zeker ook met paarden. Sommige kinderen en volwassenen hebben meer affiniteit met paarden, maar het ontstaan van de Kampenhoeve is wel vertrokken vanuit de ezel. Dat is omdat een ezel zich heel aaibaar en rustig in groep opstelt en dat trekt in eerste instantie meer aan.” Aldus Pascale.

Is een ezel dan zo verschillend van een paard? “Ezels zijn kleiner dan een paard. Als je de dieren in het wild met elkaar vergelijkt, dan zie je dat wanneer een paard gevaar voelt, dat gaat lopen en blijven rennen. Bij een ezel is dat anders: die kijkt eerst of er gevaar is en blijft staan. Een paard is dus gevoeliger voor gevaar, maar het is natuurlijk een veralgemening. Net zoals mensen zijn er verschillende soorten karakters, maar ze oordelen niet. Bij een dier kan je zijn wie je bent. Wil je er iets tegen vertellen, dan oordeelt dat niet. Een ezel en paard spiegelt je eigen gedrag en ze reageren op hoe je u voelt, maar heel subtiel. Kinderen en volwassenen bloeien open door de aanwezigheid van dieren.”

Nood

Naar eigen zeggen is er veel nood aan therapie met de dieren: “In Kampenhout alleen al zijn er 60 kinderen die bijna allemaal wekelijks komen en hier in Wetteren zijn er zes kinderen die al op de lijst staan om te starten. We hebben al veel reacties gekregen om kennis te maken. Veel vrijwilligers hebben zich ook al aangeboden, maar we blijven er natuurlijk ook zoeken voor de hulp van de dieren, van de weides. Daar kruipt veel werk in en terwijl je de weide en de stallen proper maakt dan komen de ezels een piepen en kennis maken, een knuffel vragen. Dus de vriendschap dat je krijgt van die dieren is enorm.”

De Kampenhoeve probeert zo laagdrempelig mogelijk te blijven: “Dat is de basis: niets moet, alles kan. Binnen de beperkingen van de veiligheid natuurlijk. De prijzen zijn heel toegankelijk ook.”

De Kampenhoeve is gelegen in de Kasterstraat 99 te Wetteren: “De vroegere stoeterij de Kasterhoeve is nu omgetoverd naar de Kampenhoeve en grenst aan de Kalkense Meersen.” Zegt Pascale fier. “Het is aan het einde van de straat aan de linkerkant, de laatste boerderij. Het is er heel rustig. Ezelwandelingen kunnen zeker gepland worden en die kunnen doorgaan in de Kalkense Meersen. Dat is fantastisch hé!”

De eerste afspraak staat gepland op 17 april, dat is ook de officiële start. De officiële opening van de ezel- en paardencentrum is twee maanden later: “Dat is de 29 juni”, zegt Pascale enthousiast, “maar jullie gaan iedereen er nog eens aan doen herinneren hé (lacht). Het zal ook vermeld worden op onze Facebook: De Kampenhoeve Wetteren en op onze website: www.kampenhoeve.com. Daar kunnen mensen ons ook op bereiken en via: info@kampenhoeve.com”

Beluister hier het volledige interview: 

Tekst: Annelies Greveraars

Interview: Shana Van de Velde

Foto: Shana Van de Velde

Laatst gespeeld op Accent

03:18
cover of KRIS KROSS AMSTERDAM, DONNIE, TINO MARTIN FEAT. ANDRÉ HAZES with Zomer In M

KRIS KROSS AMSTERDAM, DONNIE, TINO MARTIN FEAT. ANDRÉ HAZES

Zomer In M'n Bol
03:14
cover of BOEF with Habiba

BOEF

Habiba
03:12
cover of DOUWE BOB with Nothing To Lose

DOUWE BOB

Nothing To Lose
03:07
cover of DEEP BLUE SOMETHING with Breakfast At Tiffany

DEEP BLUE SOMETHING

Breakfast At Tiffany's
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.