Proefproject zwemmen in Houtdok

Gepost door Johan Van Bever op 14 juli 2021 - 9:49

Er komt een proefproject recreatief zwemmen in het Houtdok in Gent. Voor dit jaar kan het nog niet. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Lydia Peeters op een vraag van Stephanie D’hose.

In Vlaanderen mag men enkel in erkende zwemwateren zwemmen. Dat betekent dat zwemmen in openlucht op veel plaatsen, onder meer in alle bevaarbare waterlopen van De Vlaamse Waterweg nv (DVW), uitdrukkelijk verboden is

Aan het Houtdok in Gent heeft De Vlaamse Waterweg nv (DVW) de intentie om een jachthaven te realiseren via vermarkting. Een zone van 1.320 m² wordt in eerste instantie niet meegenomen in de vermarkting om zo tegemoet te komen aan de vraag van de Stad Gent. Binnen deze zone kan de Stad Gent een proefproject recreatief zwemmen realiseren.

De uitwerking van het project gebeurt door de Stad Gent die hiervoor de nodige vergunningen zal aanvragen bij de bevoegde instanties. Nadien volgt een gezamenlijke evaluatie. Recente metingen tonen echter aan dat de waterkwaliteit onvoldoende is om te voldoen aan de Vlaamse milieuwetgeving (VLAREM) voor publieke zwem- en recreatiewaters, waardoor het proefproject recreatief zwemmen deze zomer niet zal plaatsvinden.

De Stad Gent zou deze zomer in het Houtdok wel een testproject opstarten om via filters de waterkwaliteit te verbeteren tot zwemwaterkwaliteit. DVW zal voor dit testproject de nodige vergunningen uitreiken zoals is doorsproken met de Stad Gent.

Het is aan de stad Gent om verder initiatief te nemen om zones verder te onderzoeken en eventueel een aanvraag voor een zwemzone in te dienen. DVW zal dit onderzoek positief ondersteunen.

Naast de zone rond de Gentbruggesluis werden ook de Lieve en de watersportbaan vermeld, die beiden in beheer zijn bij de stad. Met de informatie die op heden beschikbaar is, kan ook de Westelijke Leiearm als locatie overwogen worden. Het is aan de stad om hier verder initiatief in te nemen om zone verder te onderzoeken als zwemlocatie en hiervoor een aanvraag bij DVW in te dienen.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

OLIVER TREE

Miss You
04:58

LEWIS CAPALDI

Forget Me (LIKETHIS Remix)
04:54

ADELE

Oh My God
04:50

DIMI & DANIEL VERSTAPPEN

Mag Ik Dan Bij Jou
04:47

GEBROEDERS KO

Boten Anna
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Dit is een test

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.