Provincie inventariseert bijenbestand

18 mei 2020 - 15:16 | auteur: Johan Van Bever

De Provincie Oost-Vlaanderen bestelde bij Natuurpunt een inventarisatiestudie over de soorten wilde bijen in de provincie. De resultaten ervan worden verwerkt in het natuurbeleid van de Provincie.

Bijen vervullen een sleutelrol in de natuur. Ze zijn de belangrijkste bestuivers van wilde planten en ook van heel wat land- en tuinbouwgewassen. Behalve de gekende honingbij, leven er in België ook zo’n 400-tal soorten wilde bijen. Hun aantallen gaan de laatste jaren sterk achteruit.  De provincie wil haar kennis over wilde bijen en hommels vergoten.

Het onderzoek wordt door medewerkers van Natuurpunt uitgevoerd in twee Oost-Vlaamse natuurgebieden met een verschillend profiel. Het Kloosterbos in Wachtebeke is een klassiek historisch oud bos van zo’n 100 hectare. Het natuurdomein Drooghout in Oosterzele omvat 33 hectare valleigebied, waarvan de helft bosgebied is en de andere helft van de oppervlakte uit bloemenrijk grasland en ruigte bestaat.

Met de verworven kennis gaat de Provincie aan de slag in haar natuurbeheerplannen. Er komen meer maatregelen die de wilde bijen ten goede komen en noodzakelijk zijn voor het behoud, herstel en voortbestaan van deze belangrijke beestjes. De Provincie Oost-Vlaanderen beheert op haar grondgebied een vijftiental natuur- en bosgebieden, groot en klein, in totaal goed voor zo’n 800 hectare.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

BOYZ II MEN

End Of The Road
18:43

SPICE GIRLS

Spice Up Your Life
18:37

PET SHOP BOYS

So Hard
18:34

PLAZA

O-Oh
18:31

CO.RO, TALEESA

Because The Night
Bekijk meer platen