Luister Live

Restauratie Lam Gods in laatste fase

8 maart 2021 - 18:09

De laatste zeven panelen van het Lam Gods worden gerestaureerd. Dat heeft Vlaams minister van Erfgoed Matthias Diependaele bekend gemaakt.

Twee eerdere restauratiecampagnes zorgden al voor verbluffende resultaten, denk maar aan het blootleggen van de originele figuur van het Lam. Tijdens de derde en laatste restauratiefase behandelen de restaurateurs het bovenste register.  Wanneer die laatste fase start, zal het bovenste register uit de vitrine gehaald worden en verplaatst naar het restauratieatelier. Eens gerestaureerd komt dit bovenregister terug naar de vitrine in de Sacramentskapel.

Het retabel zal bewaard worden in de beste omstandigheden op vlak van veiligheid en creƫert een gunstige klimaat voor de beste conservatie van het topstuk. Deze nieuwe vitrine kadert in het project van het nieuwe bezoekerscentrum dat plechtige geopend wordt op 25 maart. De Vlaamse overheid financiert 80% van de kosten. Momenteel finaliseert de kerkfabriek het bestek voor de restauratie. Deze laatste fase zal ongeveer 2 miljoen euro kosten. Na deze laatste restauratiefase zal het werk voor het eerst in meer dan 400 jaar te zien zijn zoals de gebroeders van Eyck het schilderden.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Moloko

Sing it back
23:35

Kid Cudi - Day 'n' nite (old b club)
23:32

Barbara Pravi

Voila
23:28

mark ronson ft bruno mars

uptown funk
23:25

Kid Creole & The Coconuts

The Lifeboat Party