Restauratiepremies voor Oost-Vlaams erfgoed

Johan Van Bever
24 april 2023 - 9:16
Restauratiepremies voor Oost-Vlaams erfgoed

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent via het agentschap Onroerend Erfgoed een restauratiepremie van 634.195,20 euro toe voor vijf erfgoedprojecten in de provincie Oost-Vlaanderen.

Restauratie buitenschrijnwerk psychiatrisch ziekenhuis Dr. Guislain in Gent
Het authentiek schrijnwerk van het psychiatrisch ziekenhuis wordt gerestaureerd. Het later toegevoegde twintigste-eeuwse opdekschrijnwerk wordt vervangen door nieuw schrijnwerk dat eruit ziet zoals het oorspronkelijke uit de negentiende eeuw.  Voor de restauratiewerken is een premie van 150.000 euro toegekend. De negentiende-eeuwse gebouwen en toevoegingen van 1928 van het psychiatrisch centrum Dr. Guislain zijn samen met de binnentuinen beschermd als monument omwille van de sociaal-culturele waarde en historische waarde.

Restauratie van het Klinisch en Poliklinisch Instituut in Gent
Het buitenschrijnwerk van het Klinisch en Poliklinisch Instituut wordt gerestaureerd. Ook de boeiplanken, de opstaande kanten van de dakgoten, worden opgeknapt. Voor de restauratiewerken is een premie van 75.247,73 euro toegekend. De Klinische en Poliklinische Instituten vormen een belangrijk onderdeel van de wetenschappelijke “Instituten van de Bijloke” die ingenieur-architect Louis Cloquet in 1899-1900 realiseerde voor de Gentse universiteit. Ze vormen een gaaf bewaarde geheel in eclectische stijl en getuigen van een omstreeks 1900 kenmerkende architectuur die zowel in materiaalkeuze als detaillering aanleunt bij de art nouveau. Het gebouw werd gerealiseerd op de gedempte stadswallen, wat voor een onstabiele ondergrond zorgde. Omwille van die reden werd voor de bouw het zogenaamde Hennebiquesysteem toegepast: een constructie bestaande uit een betonnen skelet met plateaus en 240 pijlers. Deze constructiewijze zorgde ervoor dat de technische voorzieningen zoals de verwarming, verluchting en afvoer daarin verwerkt konden worden. De realisaties van architect Louis Cloquet bepalen vandaag nog altijd het uitzicht van de stad Gent. Het Sint-Pietersstation, de universitaire gebouwen aan de Bijloke en het postgebouw op de Korenmarkt en de Sint-Michielsbrug zijn van zijn hand.

Restauratiewerken aan de Norbertijnerabdij in Gent
De kerkhofmuur van de abdij wordt gerestaureerd en de lindedreven worden gesnoeid. Ook worden schilderwerken uitgevoerd. Voor de restauratiewerken is een premie van 164.345,88 euro toegekend. De Oude Abdij van Drongen werd in 1998 beschermd als monument. Het abdijcomplex ligt aan de Leie en vormt samen met de parochiekerk en het rechthoekige dorpsplein de karakteristieke pittoreske dorpskern van Drongen. Het ontstaan van de abdij is onduidelijk. Zeker is wel dat er in de loop van de twaalfde eeuw een volledig zelfstandige en volwaardige Norbertijnerabdij was uitgebouwd in Drongen. In 1566 werd door de beeldenstormers grote schade aangericht. Bijna honderd jaar later werd de eerste steen van een nieuwe abdij gelegd. In 1804, tijdens de eerste industriële revolutie, bracht Lieven Bauwens zijn tweede katoenspinnerij naar deze abdij. De weefgetouwen stonden in de huidige pandgangen. De fabriek sloot in 1811 en de abdij werd in 1836 verkocht aan de Jezuïeten die er hun noviciaat vestigden.
De Oude Abdij heeft waardevolle en merkwaardige interieurs, waaronder de neogotische kapel. Die is uitzonderlijk rijk versierd met glas-in-loodramen en muurschilderingen. De bijhorende uitgestrekte kloostertuin is geïnspireerd op de Engelse landschapstuin, met omvangrijke beboomde grasvelden en verschillende wandelpaden. Vandaag is de Oude Abdij een bezinnings- en conferentiecentrum. Het complex heeft woongelegenheden voor een twintigtal bejaarde paters en er worden kantoren verhuurd. De neogotische kapel is bij uitstek geschikt voor lezingen en kleine concerten. Jaarlijks ontvangt de abdij 30.000 bezoekers.

Westtoren van de parochie- en bedevaartskerk Sint-Anna in Bottelare (foto) gerestaureerd
Het dak en de gevels van de westtoren van de parochie- en bedevaartskerk Sint-Anna in Bottelare zijn in de loop van de jaren beschadigd geraakt door wind, regen, koude en hitte. Om verdere schade te vermijden worden onderhouds- en instandhoudingswerken aan de toren uitgevoerd. Het plaatsen van een stelling voor de dakwerken is meteen een opportuniteit om herstellingswerken aan het metselwerk uit te voeren.  Voor de restauratiewerken is een premie van 150.000 euro toegekend. De Merelbeekse Sint-Annakerk staat in deelgemeente Bottelare. De kerk werd tussen 1641 en 1663 gebouwd. De oudere parochiekerk was in het begin van de 17de eeuw te klein geworden voor het toenemend aantal vereerders van Sint-Anna, van wie zich een beeld in de kerk bevond dat onderwerp was van een sterk verspreide volksdevotie. De barokke plattelandskerk heeft een aangebouwde, vierkante westertoren. Het bovenste deel van de toren, met de horloge- en klokkenkamer, werd rond 1873 toegevoegd. Een houten kruisbeeld op het omgevende kerkhof vormt het eindpunt van de grote Sint-Anna-ommegang. De kerk is sinds 1936 beschermd als monument.

Laatst gespeeld op Accent

20:05
cover of Jonas Blue & Sam Feldt with Rest Of My Life

Jonas Blue & Sam Feldt

Rest Of My Life
20:02
cover of CHERRYMOON TRAX II with Let There Be House

CHERRYMOON TRAX II

Let There Be House
19:59
cover of ÖWNBOSS & FAST BOY with Left & Right

ÖWNBOSS & FAST BOY

Left & Right
19:52
cover of FELIX KRÖCHER with Imagination

FELIX KRÖCHER

Imagination
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.