School Mariagaard stapt in het verhaal van duaal leren: “We willen jongeren die schoolmoe zijn een kans geven om al op de arbeidsmarkt te komen”

Fabian Tack
1 mei 2018 - 21:52
School Mariagaard stapt in het verhaal van duaal leren: “We willen jongeren die schoolmoe zijn een kans geven om al op de arbeidsmarkt te komen”

Op de schoolbanken zitten, het is niet voor iedereen weggelegd. Leen Vandevoorde, technisch adviseur /rk grootkeuken gemeenschapsrestauratie en verantwoordelijke voor het project van duaal leren, ziet dat sommige jongeren schoolmoe zijn, en wil daar samen met de school iets aan doen. “Heel veel van de klassieke schoolteksten zijn niet meer van toepassing voor alle leerlingen. Wij vinden dat we als school jongeren die schoolmoe zijn, maar toch arbeidsrijp, een kans moeten geven om op de arbeidsmarkt te komen, en ze tegelijk op school ook nog een meerwaarde meegeven.”

In september wordt daarom gestart met het proefproject van duaal leren. Volledig lesvrij zijn de leerlingen daarmee echter niet. “Het is de bedoeling dat ze drie dagen in de week op een leerplek aan de slag gaan en dat ze daar de nieuwe leerstof aangeleerd krijgen. Maar daarnaast komen ze ook nog twee dagen bij ons op school voor de algemene vorming; Frans, godsdienst, PAV en LO. De overige 4 uurtjes worden opgevuld met leerstof die moeilijk aan te leren is op de arbeidsplek. Die kan dan nog eens extra aangeleerd kan worden, of ze kunnen ook nieuwe leerstof bijleren. Op deze manier hebben de jongeren en hun ouders toch nog een beetje de veiligheid van de school naast zich, maar hopen we dat die combinatie werk-school zeker ook zal werken voor de jongeren.”

Verantwoordelijken en leerlingen in de keuken.

Grootkeuken

Het duaal leren wordt georganiseerd vanuit het katholieke onderwijs. Zij bepalen welke scholen een studierichting mogen aanbieden die het traject van duaal leren volgt. Op deze manier mag Mariagaard vanaf schooljaar 2019-2020 deze leermethode aanbieden in 2 studierichtingen: “Wij gaan dat aanbieden in het 5de jaar grootkeuken en cateraar, in het 7de jaar, specialisatiejaar gemeenschapsrestauratie. Andere richtingen zijn momenteel niet mogelijk, omwille van de organisatie binnen het katholieke onderwijsnet. Pas in 2019-2020 zullen er nieuwe lijsten opgesteld worden van mogelijke studierichtingen die daar kunnen instappen. Binnen de Oost-Vlaamse katholieke scholen zijn wij wel de enige die deze manier van leren voor deze richting zullen aanbieden en uitproberen, het is nog steeds een proefproject.
Hopen op veel extra leerlingen om op de kar te springen, doet de school echter niet. “Als we vergelijken met andere scholen, gaat het om 2 à 3 leerlingen die in dat duale stappen. Andere leerlingen blijven dan het gewone onderwijstraject volgen. Leerlingen van andere scholen kunnen natuurlijk ook bij ons terecht voor deze opleiding.”

Open dag

Voor wie nog niet geheel overtuigd is, kan meer informatie over de manier van leren krijgen op de open dag van Mariagaard. “Op 5 mei, van 10u tot 17u hebben we in onze mis-en-place, ons didactisch restaurant, een volledige stand gemaakt rond dat duaal leren, en zullen we daar aanwezig zijn om dat wat verder uit te leggen.”

Het volledige interview kan u hier nog eens beluisteren

Laatst gespeeld op Accent

15:24
cover of Michael Marcagi with Scared To Start

Michael Marcagi

Scared To Start
15:21
cover of MAJESTIC, BONEY M. with Rasputin

MAJESTIC, BONEY M.

Rasputin
15:16
cover of DANZEL with Pump It Up

DANZEL

Pump It Up
15:14
cover of JELLE VAN DAEL with Firefall

JELLE VAN DAEL

Firefall
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.