Subsidies voor circulaire economie

Johan Van Bever
22 december 2020 - 15:14
Subsidies voor circulaire economie

Provincie Oost-Vlaanderen geeft 90.000 euro aan drie projecten die de circulaire economie in Oost-Vlaanderen bevorderen. Kaffee Circulair uit Gent, GrasVezel uit Drongen/Hamme en Weisoep uit Berlare gaan volgend jaar elk met 30.000 euro aan de slag om van reststromen nieuwe producten te maken.

Koffiegruis verzamelen, drogen, persen tot olie en koek en vervolgens gebruiken als nieuwe grondstof. Dat is het idee achter het project ‘Kaffee Circulair’. Met de olie kan zeep gemaakt worden, terwijl de perskoek gebruikt kan worden voor voedingstoepassingen, veevoeder, bodemverbeteraar of vulstof voor plaatmateriaal.

Het project GrasVezel wil grasmaaisel opwerken tot een vezel die gebruikt kan worden als grondstof voor circulaire bouwmaterialen zoals vezels voor stroleem of vezelplaten. Dit is een samenwerking tussen onderzoeks- en ontwikkelbedrijf Releaf uit Drongen en maatwerkbedrijf Spoor 2 uit Hamme.

Bij de productie van kaas ontstaat ‘melkwei’; een vloeistof die nog veel voedingsstoffen bevat, maar als reststroom nog te vaak onbenut blijft. Een manier om die melkwei toch te gebruiken, is het sap verwerken in groentesoep. Dit is een project van kaasmakerij de Zuivelarij uit Berlare en Hogeschool Odisee.

Laatst gespeeld op Accent

19:24
cover of JENS LISSAT with Brothers on Acid & Sisters in Love

JENS LISSAT

Brothers on Acid & Sisters in Love
19:21
cover of ATB with The Summer

ATB

The Summer
19:18
cover of BECKY HILL with Outside Of Love

BECKY HILL

Outside Of Love
19:15
cover of ARMIN VAN BUUREN with Reflexion (asot 2023 Anthem)

ARMIN VAN BUUREN

Reflexion (asot 2023 Anthem)
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.