Subsidies voor circulaire economie

22 december 2020 - 15:14 | auteur: Johan Van Bever

Provincie Oost-Vlaanderen geeft 90.000 euro aan drie projecten die de circulaire economie in Oost-Vlaanderen bevorderen. Kaffee Circulair uit Gent, GrasVezel uit Drongen/Hamme en Weisoep uit Berlare gaan volgend jaar elk met 30.000 euro aan de slag om van reststromen nieuwe producten te maken.

Koffiegruis verzamelen, drogen, persen tot olie en koek en vervolgens gebruiken als nieuwe grondstof. Dat is het idee achter het project ‘Kaffee Circulair’. Met de olie kan zeep gemaakt worden, terwijl de perskoek gebruikt kan worden voor voedingstoepassingen, veevoeder, bodemverbeteraar of vulstof voor plaatmateriaal.

Het project GrasVezel wil grasmaaisel opwerken tot een vezel die gebruikt kan worden als grondstof voor circulaire bouwmaterialen zoals vezels voor stroleem of vezelplaten. Dit is een samenwerking tussen onderzoeks- en ontwikkelbedrijf Releaf uit Drongen en maatwerkbedrijf Spoor 2 uit Hamme.

Bij de productie van kaas ontstaat ‘melkwei’; een vloeistof die nog veel voedingsstoffen bevat, maar als reststroom nog te vaak onbenut blijft. Een manier om die melkwei toch te gebruiken, is het sap verwerken in groentesoep. Dit is een project van kaasmakerij de Zuivelarij uit Berlare en Hogeschool Odisee.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

ED SHEERAN

Sing
00:22

K3

Mango Mango
00:18

THE WEEKND

Save Your Tears
00:16

R3HAB

My Pony
00:12

ALL-4-ONE

I Swear
Bekijk meer platen