THOG Massemen: “Gezelligheid troef met intrede Sint-Maarten en wintertales van Laïs”

8 november 2018 - 20:25 | auteur: Fabian Tack

Wie eens iets leuks wil doen, moet bij THOG zijn. THOG ofwel Tot Heil Onze Gebuurten is een buurtcomité van de gemeente Massemen die door en voor de gebuurte wordt georganiseerd.  THOG heeft een activiteitenkalender gemaakt om de Massemenaars samen te brengen, maar ook andere mensen zijn welkom. Herman en Jurgen van THOG kwamen ons alvast opwarmen.

De doelstelling van THOG is om van Massemen een aangename plaats te maken: “Daarom hebben we met een buurtcomité die activiteitenkalender aangemaakt,” zegt Jurgen.  Zo hebben wij bijvoorbeeld het verkiezingsaperitief georganiseerd. De twee hoofdevenementen die nu nog op de kalender staan zijn  het feest van Sint-Maarten en de kerstmarkt in het eerste weekend van december.”

Bedelaar in Amiens

Met de komst van Sint-Maarten wordt er iets groots georganiseerd: “We ontvangen Sint-Maarten al enkele jaren in de Sint-Martinuskerk in Massemen en dat is altijd een gezellige bedoening, maar dit jaar wordt het meer. Dit jaar wordt het begeleid door een voorstelling genaamd ‘De pluim van Señor Piet’,” zegt Herman “We willen Sint-Maarten, die trouwens de bisschop is, ook op een andere manier bekend maken, namelijk als soldaat van het Romeinse leger. Het is een belangrijk symbool voor Sint-Maarten want de legende wil dat hij bij het Romeinse leger zat en naar Gallië, onze contreien, kwam. Aan de poorten van Amiens in Frankrijk ontmoette hij een bedelaar en de man sneed zijn legermantel in twee en gaf de helft aan de bedelaar. Mensen vroegen zich af wat er met de andere helft gebeurd was, maar die was voor de keizer. Daardoor is hij ook bekend als een deler en gever. Ik vind het daarom niet onbelangrijk om Sint-Maarten in te zetten voor de armenbestrijding.”

Omdat Sint-Maarten ook bekend is van Sint-Maartens vuur, wordt er ook met de kinderen een lampionnentocht gehouden op zondag 11 november. “De wandeling duurt 3,5km en ik verwacht dat er veel zelfgemaakte lampionnen zijn. De tocht eindigt op de scoutsterreinen van Massemen en daar hopen we bij het goede weer een Sint-Maarten’s vuur aan te steken. Er worden ook poffertjes aan de kinderen uitgedeeld.”

Laïs

Het eerste weekend van december wordt ook de gezelligste kerstdorp georganiseerd: “Dat gaat altijd gepaard met een culturele activiteit in de kerk en niemand minder dan Laïs komt optreden. Ze zullen hun repertoire van ‘Wintertales’ komen brengen”, vertelt Jurgen.”Dat is in de Sint-Martinuskerk op zaterdag 1 december. Er zijn maar 250 plaatsen, want we willen wel een sfeer creëren van intimiteit. We zorgen er ook voor dat Massemen er gezellig zal uitzien door verlichting in de Massemensteenweg en natuurlijk in onze fameuze lindeboom, de boom die vorig jaar in België gekroond is tot ‘Boom Van Het Jaar’.”

Happy Happy Birthday

Volgend jaar wordt het dorp 1000 jaar: “We hopen dat we dat met alle Massemse verenigingen kunnen vieren en je zal er volgend jaar ongetwijfeld iets meer van horen,” besluit Herman.

Herbeluister hieronder het interview:

 

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

MILOW

Whatever It Takes
16:08

JÉRÉMIE VRIELYNCK

We Sluiten De Gordijnen
15:57

SIMPLY RED

Money's Too Tight (To Mention)
15:53

PAT KRIMSON, LOREDANA & 2 FABIOLA

Silence
15:50

HARRY STYLES

Watermelon Sugar (Taur Remix)
Bekijk meer platen