Volledig programma groot reuzenfeest Wetteren

Johan Van Bever
18 augustus 2022 - 12:12
Volledig programma groot reuzenfeest Wetteren

De Reus en Reuzin van Wetteren vieren dit jaar hun 400ste verjaardag en dat laat Lokaal Bestuur Wetteren niet ongemerkt voorbijgaan. Dit najaar staat een reeks feestelijke activiteiten op het programma met op 15 oktober het Groot Reuzenfeest en totaalspektakel als absoluut hoogtepunt.

Oudste reuzen van het land

2022 is het jaar van de Wetterse Reuzen, want de historische Reus en Reuzin bestaan 400 jaar. Hiermee behoren ze tot de oudste reuzen van het land. Reus en Reuzin hebben niet alleen een respectabele leeftijd, maar ze zijn ook heel mooi.

Tentoonstellingen tijdens Wetteren kermis

Van zaterdag 3 september tot en met zondag 11 september kan je naar de kermistentoonstelling ‘400 jaar Wetterse Reuzen’ in de Sint-Gertrudiskerk.
De tentoonstelling brengt het verhaal van alle Wetterse Reuzen in woord en in beeld.

Ook de Heemkring Wetteren houdt tijdens de kermisdagen een tentoonstelling ‘De Wetterse Reuzen op reis’, over hoe onze Reus en Reuzin als ambassadeurs zijn verschenen in binnen- en buitenland. De Heemkring neemt je mee op een virtuele reis met het reuzenpaar. Ontdek alles wat met de reuzen te maken heeft: gadgets, postzegels, briefhoofden, middenstand, verenigingen, postkaarten en zo meer.

Reuzendragerswedstrijd

Trotse reuzen hebben sterke dragers nodig. Daarom organiseert het bestuur tijdens Wetteren kermis een ludieke wedstrijd om te bepalen wie de reuzen zal dragen. Waag je kans als reuzendrager! Je moet minimum 18 jaar oud zijn.

Reuzenommegang

Op kermiszondag maken Reus en Reuzin naar aloude traditie hun ommegang door de centrumstraten. Dit jaar krijgt de ommegang een extra feestelijke tint om de goesting naar het Reuzenfeest wat aan te wakkeren.

Reuzenmuntenworp, selectie van het reuzenkind

Reus en Reuzin hadden ooit een kind. Dat reuzenkind, amper 5 jaar oud, kwam in 1810 op een dramatische manier om het leven tijdens de doortocht van Napoleon door Wetteren. De 400e verjaardag is een goede aanleiding om het reuzenpaar op een symbolische manier opnieuw een kind te schenken. Vanaf 2022 zal er elke 5 jaar een kind uit Wetteren gekozen worden om Reuzenkind te zijn.

Op zaterdag 24 september worden alle Wetterse kinderen, die op 15 oktober tussen 6 en 12 jaar oud zijn, uitgenodigd op de Markt van Wetteren. Een reuzenmuntenworp bepaalt wie op 15 oktober de mooie rol van Reuzenkind mag vertolken en zich ook 5 jaar lang Reuzenkind mag noemen.

Groot Reuzenfeest met totaalspektakel

Op 15 oktober kan je tijdens het Groot Reuzenfeest vanaf 14 uur heel wat beleven op de Wetterse Markt. Kinderen kunnen er spelen, er is muziek, eten en drinken én de wijk- en verenigingsreuzen uit Wetteren tonen hun mooiste danspassen.
Honderden Wetteraars vertellen op een wervelende manier, met veel muziek, dans en spel, het dramatische levensverhaal van onze Reus en Reuzin. Het spektakel mondt uit in een pakkende apotheose waarbij de jarige reuzen de hoofdrol vertolken. Na afloop van het totaalspektakel zorgt een DJ voor een stijlvolle afsluiter van het Reuzenfeest.

Meehelpen of meespelen?

Om de feestelijkheden in het kader van 400 jaar Reuzen tot een succes te maken, zijn veel helpende handen nodig. Zeker voor het totaalspektakel kunnen vrijwilligers het verschil maken bij de voorbereiding en op de dag zelf bij decorbouw, kostumering en allerlei logistieke taken.

Voor het totaalspektakel is er nog nood aan figuranten (Wetteraars, Wetterse Wachters, Soldaten) en dansers. Interesse? Schrijf je in via www.wetteren.be/helpende-handen-gezocht

Bestel je kartonnen reus bij de Erfgoedcel

Om de reuzen én om zijn 10de verjaardag te vieren wil Erfgoedcel van Dijk92 zoveel mogelijk kartonnen versies van de Wetterse reuzen laten opduiken in de gemeente. Daarom kunnen winkels, verenigingen en scholen een kartonnen reus bestellen aan 30 euro. Particulieren kunnen ook een reus bestellen voor 65 euro. Bestel via www.wetteren.be/reuzenfeest

Laatst gespeeld op Accent

15:19
cover of SEAL with Future Love Paradise

SEAL

Future Love Paradise
15:15
cover of DANNII MINOGUE with We Could Be the One

DANNII MINOGUE

We Could Be the One
15:13
cover of BENNY MUSSA with Save My Life

BENNY MUSSA

Save My Life
15:09
cover of SEAN KINGSTON & JUSTIN BIEBER with Eenie Meenie

SEAN KINGSTON & JUSTIN BIEBER

Eenie Meenie
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.