Vzw Ghent Music geeft lokaal talent een boost: “We willen de lokale music scene, de artiesten en de evenementen helpen promoten”

Fabian Tack
28 mei 2018 - 0:37
Vzw Ghent Music geeft lokaal talent een boost: “We willen de lokale music scene, de artiesten en de evenementen helpen promoten”

Trots zijn op talent van eigen bodem, het is dé insteek van vzw Ghent Music. Tom Cooman startte op 1 mei met de vzw om artiesten en evenementen van Gentse makelij te promoten. “We geloven dat er overvloed is van talent bij ons in de buurt en deze willen wij een extra steun en hulp geven om zo een groter publiek te bereiken.”

Tegelijk heeft Ghent Music een playlist opgestart op Spotify waar elke artiest in Gent aan kan meewerken. “Van 30 Gentse artiesten hebben we één liedje verzameld en gebundeld in een playlist die we ‘Community project’ noemen en die publiekelijk gratis te beluisteren is. Daarbij hebben we voor Spotify gekozen. De meeste artiesten zijn daarop al vertegenwoordigd en verdienen ook een klein centje aan iedere luisterbeurt. Dat zijn dus twee vliegen in één klap. Als we de minder bekende bij bekende zetten, kunnen we iedereen een mooie boost geven.” Voor de kleintjes kent het project al een vliegende start. “We waren verrast over hoeveel het beluisterd wordt. Ik denk dat we meer dan honderd mensen hebben die de lijst toch volledig  beluisterd hebben, wat leuk is voor de kleine artiesten. Voor de grote klinkt dat natuurlijk niet zo veel, maar dat was toch een hele leuke start. En daar zijn we ongelooflijk trots op, fantastisch bedankt daarvoor!”

Rotatie
Gent telt echter net iets meer dan een handjevol muzikanten. Om iedereen de kans te geven om zichzelf te boosten, wordt met een rotatiesysteem gewerkt. “Bij de start van een nieuwe maand komen er tien nieuwe liedjes op, maar verdwijnen er ook jammer genoeg tien. Maar we willen een overzichtelijke lijst en op deze manier proberen we een heel levendig beeld te geven van wat er van nieuwe muziek gemaakt wordt in Gent.”

Not (just) for the rich and famous

Naam en faam zijn niet van belang om in de lijst op genomen te worden. “Iedereen is welkom en kan ons liedjes doorsturen. We keuren ze natuurlijk wel, maar we zijn niet zo streng. We kijken enkel naar goeie muziek, niet waar je al gespeeld hebt, of als je een grote naam hebt, dat maakt ons niet uit. En ook genre maakt ons niet uit. Maar het moet een mooi appeal hebben en goed opgenomen zijn. In die zin zijn we wel streng, zodat we goeie kwaliteit kunnen garanderen. Maar iedereen is welkom in dat project. Eén voorwaarde die we stellen is dat de artiesten uit het Gentse moeten komen. Als je reclame maakt voor iemand, moet je een gemeenschappelijke hoek hebben. En die van ons is echt die Gentse music scene. Daarbij draait het dus om iedereen die van Gent is, of werkt vanuit Gent. Het is dus niet noodzakelijk om een Gentenaar te zijn, maar je uitvalsbasis is wel Gents.”

Meer van dat

Ghent Music heeft natuurlijk meer in petto dan enkel een playlist. “Ernaast doen we andere kleine projecten. We zijn wel nog maar net gestart, dus die zijn nog allemaal lopende. Eén van die projecten heet ‘The Movement’. Volgende week vertellen we er meer over op onze social media, maar Freddie Webber, een van de artiesten,is daar een heel belangrijk deel in.” Wie na dit tipje van de sluier nieuwsgierig is geworden, kan Ghent Music ook vinden op hun website (ghentmusic.be), op Instagram en op Facebook. “Op die drie kanalen ben je altijd up-to-date van wat er gebeurt.”

Tom Cooman aanbidt Freddie Webber na de liveset.

Freddie Webber

Eén van de artiesten die mee in het verhaal stapte, is Freddie Webber. Oorspronkelijk Londenaar en muzikant op cruiseschepen en op après-skifeestjes, is de liefde gevolgd naar Gent. Dat betekent echter niet dat hij enkel zoetsappige plakkers brengt. “Ik speel het liefst van al gitaar. Het is wel heel lastig om een vinger te leggen op welk soort muziek ik speel. Laten we het de muziek van het leven noemen. Momenteel speel ik akoestische muziek op mijn eentje, maar ik ben begonnen in bandjes. Maar dat wil niet zeggen dat het de traditionele ‘oh wat hou ik van mijn meisje’-soort muziek is. Het gaat om iets meer.”

Samenwerking 

Freddie leerde Ghent Music kennen op een optreden. “Ik speelde in Café de Loge, op een soort van ‘open mic’ . Tom speelde daar ook. Nadien zijn we aan de praat geraakt, waarbij hij vertelde over het youtubekanaal van Ghent Music, en hoe hij een nieuwe video nodig had, van iemand nieuw. Dus hij postte mijn video, en de muzikale liefde bloeide op. Het leuke aan Tom ontmoeten en samenwerken met de mensen van Ghent Music, is dat zij een beetje werken als coach. Zelf als artiest heb je honderd en één ideeën over wat je allemaal nog wil gaan doen, en zij coachen je en doen je even nadenken over de aanpak. Ze maken het allemaal net iets geraffineerder en gestructureerder. Het gevolg daarvan is dat de plannen zich nu zo beginnen vormen, dankzij coach Tom en Ghent Music.” De samenwerking heeft Freddie dus geen windeieren gelegd, hoewel bekendheid nog veraf lijkt. “Mijn moeder weet wie ik ben en zij denkt dat ik heel erg bekend ben, en dat is niet zo. Maar ik ben gek op Gent. Het is zo een kleine stad. Ik kom steeds meer dezelfde mensen tegen, en die herkennen mij wel. Maar bekend zou ik dat nog niet noemen. Wie weet wat dit interview geeft natuurlijk. Straks komen ze met horden door het grote venster hier in de studio. Is hier ergens een achterdeur?”

Voor wie Freddie nog niet kent, kan zijn liveset hier herbeluisterd worden.

En ook de volledige interviews kan u hier nog eens beluisteren.

Tom

Freddie (Engelstalig)

Meer info via de website . 

Laatst gespeeld op Accent

11:19
cover of BOB MARLEY & THE WAILERS with Could You Be Loved

BOB MARLEY & THE WAILERS

Could You Be Loved
11:16
cover of BENSON BOONE with Slow It Down

BENSON BOONE

Slow It Down
11:13
cover of DOUBLE YOU with Please Don

DOUBLE YOU

Please Don't Go
11:10
cover of ALOK, TAZI, SAMUELE SARTINI, AMANDA WILSON & YORK with Seek Love (On The Beach)

ALOK, TAZI, SAMUELE SARTINI, AMANDA WILSON & YORK

Seek Love (On The Beach)
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.