Wetteren: Inhuldiging 25.000 ste inwoner en Rode Heuvel

Fabian Tack
24 december 2017 - 11:37
Wetteren: Inhuldiging 25.000 ste inwoner en Rode Heuvel

De geschiedenis van Wetteren laat zich nog steeds zien in het centrum aan de hand van de oude laad- en loskades langs de Schelde. Maar het inwonersaantal bleef bescheiden. De fusie met Massemen en Westrem bracht daar een eerste kentering in. Gestaag steeg het aantal bewoners tot het huidige 25544. Het gemeentebestuur Wetteren wil die stijging zien doorzetten en huldigde het Rode Heuvelplein in samen met 25.000 ste inwoner.

Rode heuvel

De Rode Heuvel, met het nieuwe gemeentehuis, de post, het OCMW, het vredegerecht en het monument ter ere van de 25000ste inwoner, moet het nieuwe kloppend hart worden van “Wetteren aan de Schelde”. De vernieuwde kerstmarkt is een ideaal moment om ook dit plein feestelijk te openen. De gemeente zet met het nieuwe plein een nieuwe tendens in om Wetteren te helpen groeien en bloeien, waarbij het inzet op de “aantrekkingskracht van het landelijke in combinatie met de voorzieningen van een kleine stad. Het stijgende aantal bewoners is daarbij een barometer en maatstaf die het leven in en de groei van de gemeente symboliseert. Ook in de toekomst wil Wetteren verder blijven bouwen aan de gemeente waar ook de 25000ste inwoner nog een hele toekomst voor zich heeft”.

Toekomst

Waar Wetteren in de 19de eeuw het water vooral voor economische doeleinden benutte, wil de gemeente in de 21ste eeuw het water helpen “herontdekken als een extra troef voor wonen langs het water en belevingsfactor voor recreanten. Fietsen en wandelen zijn dankzij de Kalkense Meersen, de sigmawerken, de fiets- en voetgangersbrug en het plein langs de Rode Heuvel heel populair geworden.”
Met deze heropleving is de vernieuwing nog maar net ingezet. “ Nieuwe stedelijke ontwikkeling werkt inspirerend voor nieuwe projecten en initiatieven langs water en centrum, waarvan ook handels- en horecazaken en dienstenleveranciers zullen profiteren.  Torenkranen zullen nog vaak in het centrum te zien zijn om oude centrumdelen een nieuwe aanblik te geven. Wetteren groeit en vernieuwt, en verandert dus.” Wel vindt het gemeentebestuur het belangrijk om vanuit de cultuur die werkt aangereikt uit het verleden verder de werken. “We moeten de cultuur begrijpen waaruit Wetteren is ontstaan,en niet imiteren of kopiëren, wel continueren. Traditie is de aanzet. Traditie is niet conservatief, maar voortgang vanuit en met respect voor het verleden. Anderzijds dragen wij verantwoordelijkheid voor toekomst. Toekomst is niets anders dan geschiedenis die nog moet gebeuren. In de ontwerpen en bouwwerken van vandaag moet de tijd ingebakken zijn. Tijd moet zich in de stedenbouw en architectuur kunnen afspelen. “

 

Laatst gespeeld op Accent

05:11
cover of OSCAR AND THE WOLF with Warrior

OSCAR AND THE WOLF

Warrior
05:09
cover of LUCAS & STEVE & LAWRENT FEAT. JORDAN SHAW with End Of Time

LUCAS & STEVE & LAWRENT FEAT. JORDAN SHAW

End Of Time
05:05
cover of CHRISTINA AGUILERA with I Turn To You

CHRISTINA AGUILERA

I Turn To You
05:01
cover of THE BEATLES with Now And Then

THE BEATLES

Now And Then
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.